Basecamp FCB
Tot 2019 maakte Club Brugge gebruik van de verouderde Olympiasite, waar functies verspreid waren over het terrein. Om dit te verbeteren, vroeg de club ons een nieuw trainingscomplex te ontwerpen dat alle functies samenbrengt. Het doel was staf, administratie, spelers en beloften rond de trainingsvelden te plaatsen, zodat iedereen dagelijks in contact staat met de kernactiviteit: voetbal. Het complex bevindt zich afgezonderd van het stadion om verstoringen door wedstrijden en commerciële activiteiten te vermijden, zodat de werking van het team ongestoord kan doorgaan.



Het complex verenigt verschillende functies zoals kleedkamers, medische ruimtes, kantoren en een hotel in één gebouw. De lay-out is eenvoudig, met korte routes en geclusterde functies, volgens het 'team rond het team'-concept, waardoor constante interactie tussen spelers en personeel mogelijk is.
Het gebouw is georganiseerd in twee stromen: het personeel beweegt langs de lengte van het gebouw, terwijl de spelers er dwars doorheen bewegen. Spelers komen binnen vanuit het noorden en gaan via kleedkamers en doorgangsruimtes naar de velden aan de zuidkant. Openbare ruimtes, zoals de receptie en de perskamer, zijn geconcentreerd aan de oostkant. Het centraal gelegen restaurant, met een terras dat uitkijkt over de trainingsvelden, dient als het belangrijkste ontmoetingspunt van het gebouw.



Het gebouw weerspiegelt de no-nonsense cultuur van Club Brugge met eerlijke, functionele materialen zoals beton, hout, staal en glas. De houten gevelstructuur, op 1 meter afstand van de betonnen structuur, fungeert ook als zonwering aan de zuidkant. Het Vlaamse verband in de betonblokken symboliseert op subtiele wijze de ontwikkeling van de spelers terwijl ze zich door het gebouw bewegen.
Het ontwerp is gebaseerd op duidelijke duurzaamheidsprincipes: minimaal materiaalgebruik, multifunctionele materialen en een zichtbare structuur die de behoefte aan extra afwerkingen minimaliseert. Structurele massa wordt gebruikt voor thermisch comfort en de focus ligt op het maximaliseren van daglicht, LED-verlichting en luchtkwaliteit. Het ontwerp volgt een consistent raster dat technische systemen zoals verlichting en ventilatie integreert, waardoor een rustige en harmonieuze omgeving ontstaat. Het verminderen van het gebruik van extra materialen is het uiteindelijke duurzaamheidsdoel van het project.

