Floriade

Venlo, Nederland
2012

Het Belgisch paviljoen, gelegen op een geïsoleerde plek zonder nabije buren, benut de buitenruimte maximaal en integreert perfect in de omliggende natuur. Door de strategische landschappelijke verankering zweeft het paviljoen boven het terrein, met een panoramisch uitzicht op een nabijgelegen eikenbos, wat de architecturale beleving versterkt. Het hoogteverschil maakt dat het paviljoen zowel vanaf de grond als vanuit de lucht – bijvoorbeeld vanuit de kabelbaan – opvalt en indruk maakt.


Het project betreft een architecturaal concept waarbij architectuur en natuur samenkomen. Het idee is om de natuurlijke omgeving als het ware "open te knippen" en op te tillen, waardoor een shelter ontstaat die het paviljoen vormt. Dit creëert een besloten ruimte onder een gevouwen oppervlakte dat fungeert als zowel dak van het paviljoen als tuin. Het geheel is onlosmakelijk verbonden, en de wandeling door het project voert bezoekers zowel door de tuin als door het paviljoen.

Aanvankelijk was het plan om na afloop van de Floriade het landschap weer te herstellen, maar er werd besloten om het Belgisch paviljoen te behouden. Het is nu een permanent onderdeel van het landschap en biedt onderdak aan de groendienst. Het gebruik van hernieuwbare materialen zoals hout en staal draagt bij aan de duurzaamheid van het project, terwijl de toegankelijkheid en de harmonie tussen gebouw en natuur centraal staan in het ontwerp.