HangarK
Dit project omvat de volledige renovatie en herbestemming van een oude NMBS-loods naar een incubator, jeugdcentrum en ruimte voor urban sports. Het gebouw van 4200 m² biedt een incubator genaamd Hangar K, waar start-ups en gevestigde bedrijven samenkomen in een co-creatiehub voor exponentiële groei. De overige delen zijn ingericht voor JC Tranzit als jeugdcentrum en urban sports ruimte.
De missie van Hangar K is het stimuleren van co-creatie en samenwerking tussen starters, groeiers en gevestigde ondernemingen. Het gebouw biedt een open ruimte waar bedrijven worden gestimuleerd om relaties aan te gaan en gezamenlijk innovatieve toepassingen te ontwikkelen. Het ontwerp biedt individuele werkplekken voor concentratie, terwijl de ruimtelijke organisatie samenwerking en productiviteit bevordert.
De bestaande gebouwstructuur met sheddak is behouden en vormt de basis van het ontwerp. Onder elk laag punt van het dak zijn flexibele wanden geplaatst om werkzones te creëren. Deze zorgen voor een open en lichte ruimte, terwijl ze toch voldoende afscherming bieden voor focus. De oude interne treinbedding is omgevormd tot vergaderruimtes die doen denken aan treinwagons, wat een knipoog is naar de erfgoedwaarde van het gebouw.
Het wandensysteem biedt een oplossing voor akoestisch comfort en flexibele ruimte-indeling. De wanden zijn aanpasbaar aan de veranderende behoeften van de werkplekken en voorzien in extra functies zoals skypecorners en opslag. Ze zijn verplaatsbaar en herbruikbaar, en dragen bij aan het industriële karakter van de ruimte.
De erfgoedwaarde van de loods is bewaard gebleven, met respect voor de bestaande structuren zoals metselwerk en betonnen dakcassettes. De gebouwschil werd energetisch geoptimaliseerd, waarbij dakpannen en lichtstraten werden vervangen door geïsoleerde panelen. De bestaande laad- en lospoorten werden vervangen door glazen schrijnwerk om meer visibiliteit en openheid te creëren, zonder het karakter van de poorten te verliezen.
Technische integratie is nauwkeurig uitgevoerd. Naast vloerverwarming wordt gebruik gemaakt van stralingspanelen en ventilatiekanalen die visueel aansluiten bij de bestaande beukstructuur. Het gebouw maakt deel uit van een warmtenet, waarbij het onder andere wordt verwarmd met de restwarmte van het nabijgelegen zwembad.