Walle
Genesteld in het centrum van Kortrijk, tussen verkeersknooppunt "Het Ei" en de Doorniksewijk, bevindt zich Walle, een oude industriële site met de voormalige BIC-fabrieken. Dit project transformeert het gebied in een nieuwe, duurzame stedelijke bedrijvencampus die naadloos verbonden is met de omliggende wijk en stad. Het is een karaktervolle plek die verder bouwt op enkele iconische elementen met erfgoedwaarde, en biedt ruimte voor zowel werken als wonen, wat een meerwaarde vormt voor de omliggende buurt.


Het ontwerp maakt gebruik van erfgoedelementen als ruggengraat voor het organiseren van de nieuwe gebouwen, het creëren van orde en duidelijkheid in de ambitie om gemengde gebouwtypologieën te integreren. Deze ordening is van toepassing op stedelijke typologie, functionele typologie, mobiliteit, schaal van het gebouw, materialiteit, structurele eenvoud en deelbaarheid.
Er wordt een volledig toegankelijk en openbaar pad gecreëerd dat het park Blauwe Poort verbindt met de bestaande woonwijken. Dit nieuwe pad integreert en versterkt het bestaande netwerk van voetgangers- en fietsroutes. Voetgangers en fietsers krijgen prioriteit in het ontwerp van de locatie, waardoor de hele lay-out wordt begeleid. Het pad is versterkt met een robuuste groenstructuur, die niet alleen de beleving en visuele kwaliteit van het pad verbetert, maar ook bijdraagt aan de algehele esthetiek van de locatie. Deze groenstructuren bestaan uit inheemse plantensoorten die minimaal onderhoud vereisen. De natuurlijke en spontane uitstraling van deze beplanting harmonieert goed met de bestaande industriële gebouwen.



Walle wordt gekenmerkt door een aaneengesloten rij arbeiderswoningen met kleine, repetitieve percelen. Momenteel wordt de site gezien als een grote, ongedefinieerde open ruimte in de straat. Het project zal deze open ruimte inkaderen. De lintbebouwing ter hoogte van Walle zal een antwoord krijgen met nieuwe residentiële volumes, omplooiend naar de site, zodat deze aansluit op het industrieel erfgoedlint. Dit creëert een trechtervormig pleintje met een groen karakter, dat een tegenwicht biedt aan de harde, versteende omgeving van Walle. Het groen plein trekt bezoekers naar het binnengebied langs de nieuwe residentiele gevels die verbonden zijn met het erfgoedlint. Het zorgt voor een samenhangend geheel tussen oud en nieuw.
De bestaande gebouwen, het erfgoedlint, worden omgetoverd tot kantoren, co-workingruimtes en een faciliteitscentrum. De nieuwe industriële gebouwen, die dieper in het perceel liggen, zijn bestemd voor KMO-doeleinden, waarbij sommige zijn voorzien van een bijhorende showroom en/of kantoor. Aan de straatkant, ter hoogte van Walle, bevindt zich het residentiële zwaartepunt met variërende meergezinswoningen. De sokkel van deze gebouwen, gezien hun zichtbaarheid, zal ook worden gebruikt voor kantoorruimtes. Tot slot bevindt zich onder het residentiële gebouwencomplex een ondergrondse parking.





